Wonen

Grasboom Utrecht Clophaemer ligt in de wijk Overvecht boven het winkelcentrum De Klop. In oktober 2007 is de Stichting Grasboom Utrecht Clophaemer opgericht door ouders. De stichting is verantwoordelijk voor de exploitatie en de zorg. Bij de opening hoorden alle 9 appartementen op de eerste verdieping van het appartementencomplex Clophaemer bij het project. In 2016 is hier een 10e appartement op de vijfde verdieping bij gekomen.

Als bewoner heb je een eigen appartement. Voor je appartement sluit je een huurovereenkomst af met de verhuurder Stichting Studenten Huisvesting (SSH). De huur betaal je zelf. Hiervoor heb je een eigen inkomen (werk, uitkering, studiefinanciering) nodig.

De eenkamerappartementen variëren in oppervlakte tussen 50 m² – 55 m² en zijn voorzien van een keuken, badkamer en berging. Je fiets kun je stallen in de afgesloten fietsenkelder voor alle bewoners van Grasboom Utrecht Clophaemer.

Naast de 10 appartementen beschikt het wooninitiatief over een gemeenschappelijke ruimte met keuken, een aparte was-/droogruimte, een gezamenlijk overdekt balkon en een bescheiden administratieve ruimte voor het begeleidingsteam.

Het gebouw heeft een lift en op de 6e verdieping een openbaar dakterras met een mooi uitzicht over de stad.

Huur & huurtoeslag

Je betaalt de huur zelf aan Stichting Studenten Huisvesting (SSH). De huurprijzen voor de appartementen liggen onder de huurtoeslaggrens van maximaal €720 per maand (in 2019). Het is mogelijk om huurtoeslag aan te vragen. Hoeveel huurtoeslag je zal ontvangen, is afhankelijk van je persoonlijke leefsituatie, de hoogte van je inkomen en de huurprijs.

De huurtoeslaggrens voor jongeren onder 23 jaar is lager (€420 per maand in 2019). Op dit moment heeft de SSH een regeling dat de huur voor deze groep aangepast wordt aan de huurtoeslaggrens. Ben je jonger dan 23? Dan betaal je een lagere huur en heb je ook recht op huurtoeslag.

Als je geen student bent, doet de woningcorporatie een inkomenstoets.

Wonen met zorg

De zorg, de begeleiding, wordt apart ingekocht en betaald. Daarvoor moet je een officiële beschikking beschermd wonen aanvragen bij de gemeente Utrecht (meer hierover onder ‘zorg’). Grasboom Utrecht Clophaemer treedt formeel op als zorgverlener. Je sluit met deze stichting een zorgovereenkomst af. Grasboom Utrecht Clophaemer koopt de begeleiding collectief in bij Lister. De begeleiding wordt zo door Lister geleverd, maar mede door de ouders en/of naastbetrokkenen, mensen die je goed kennen, vormgegeven.

Je hebt geen partner waarmee je een huishouden vormt en er is dus sprake van een ‘eenpersoonshuishouden’. Je mag tijdelijk samenwonen, mits je daarvoor toestemming hebt gekregen van het bestuur van Grasboom Utrecht Clophaemer.

Koppelbeding

Je mag niet zonder meer (blijven) wonen in een appartement van Grasboom Utrecht Clophaemer. Om bij Grasboom Utrecht Clophaemer te kunnen wonen, moet je naast een huurovereenkomst ook een individuele zorgovereenkomst met de stichting afsluiten. Dat wil zeggen dat je er alleen mag wonen als je ook begeleiding van de stichting ontvangt. In de huurovereenkomst en de zorgovereenkomst is dat nadrukkelijk vastgelegd. Wonen bij Grasboom Utrecht Clophaemer is alleen mogelijk gedurende de looptijd van de zorgovereenkomst. Dit heet een koppelbeding.

N.B. Wanneer de zorgovereenkomst wordt beëindigd, bijvoorbeeld door uitstroming of doordat je de begeleiding niet accepteert, komt ook de huurovereenkomst te vervallen.

Ouderparticipatie

Grasboom Utrecht Clophaemer is een ouderinitiatief. Dat betekent dat ouders en/of naastbetrokkenen een belangrijke bijdrage leveren bij het reilen en zeilen van het project. Als je bij Grasboom Utrecht Clophaemer komt wonen, moeten je ouders en/of naastbetrokkenen bereid zijn mee te werken. Dit kan op natuurlijk verschillende manieren. De inzet van ouders en/of naastbetrokkenen is echter onmisbaar om de continuïteit en het voortbestaan van het project te waarborgen. Meer hierover bij Welzijn> Familie- & ouderparticipatie.